Auteur: Chesney Vanroy

Laatste update: 24/02/2024

HIIT training

>> Bekijk alle fitness termen

Wat is HIIT?

HIIT is een trainingsvorm die zich richt op het afwisselen van korte, intense periodes van inspanning met periodes van rust of actieve herstel.

Tijdens de intense inspanningsperiodes, die meestal variëren van 20 seconden tot 1 minuut, voer je een oefening uit op maximaal of bijna-maximaal vermogen, zoals sprinten, burpees, of jumping jacks.

Deze worden vervolgens gevolgd door kortere periodes van rust of lage intensiteit, waarbij je de tijd hebt om te herstellen voordat je de volgende intensieve inspanningsperiode begint.

 

Waarom is HIIT zo effectief?

HIIT biedt verschillende voordelen die het tot een aantrekkelijke trainingsmethode maken, waaronder:

  1. Efficiëntie: Omdat HIIT workouts kort en intensief zijn, kun je in een relatief korte tijd een effectieve training voltooien. Dit maakt het ideaal voor mensen met een drukke levensstijl die niet veel tijd hebben om te trainen.

  2. Verhoogde calorieverbranding: HIIT stimuleert de stofwisseling en zorgt ervoor dat je lichaam na de training extra calorieën blijft verbranden. Dit fenomeen staat bekend als het afterburn-effect of excess post-exercise oxygen consumption (EPOC).

  3. Verbeterde cardiovasculaire fitheid: HIIT verbetert de hartgezondheid en de cardiovasculaire fitheid door de hartslag te verhogen en de bloedsomloop te verbeteren tijdens de intense inspanningsperiodes.

  4. Spierkracht en -uithoudingsvermogen: HIIT kan ook helpen bij het opbouwen van spierkracht en -uithoudingsvermogen, vooral als het gecombineerd wordt met krachtoefeningen.

 

Hoe kun je HIIT in je training opnemen?

Het mooie van HIIT is dat het flexibel is en kan worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus en doelen.

Je kunt HIIT-intervaltrainingen uitvoeren op een loopband, fiets, roeimachine, of met behulp van lichaamsgewichtoefeningen.

Het belangrijkste is om de intensiteit hoog te houden tijdens de inspanningsperiodes en voldoende rust te nemen om te herstellen.