Auteur: Chesney Vanroy

Laatste update: 24/02/2024

Overtraining

Overtraining is een staat waarin het lichaam te veel fysieke stress ervaart als gevolg van herhaalde, intense training zonder voldoende rust en herstel. Het kan leiden tot verminderde prestaties, chronische vermoeidheid en een verhoogd risico op blessures.

Wat is overtraining?

Overtraining treedt op wanneer het lichaam niet voldoende tijd krijgt om te herstellen van intense trainingssessies.

Dit kan het gevolg zijn van te veel trainen, te vaak trainen, of het negeren van de behoefte aan voldoende rust en herstel tussen trainingen.

Overtraining kan zowel fysieke als mentale symptomen veroorzaken en kan een negatieve invloed hebben op de algehele gezondheid en prestaties van een persoon.

 

Symptomen van overtraining

Enkele veelvoorkomende symptomen van overtraining zijn:

  1. Chronische vermoeidheid: Vermoeidheid die niet verdwijnt, zelfs niet na voldoende rust en slaap.
  2. Verminderde prestaties: Een afname in trainingsprestaties, inclusief kracht, snelheid, en uithoudingsvermogen.
  3. Spier- en gewrichtspijn: Onverklaarbare pijn en stijfheid in de spieren en gewrichten, die niet worden verlicht door rust.
  4. Verhoogde vatbaarheid voor blessures: Een verhoogd risico op blessures als gevolg van verminderde spierkracht, coördinatie en reactietijd.
  5. Veranderingen in stemming: Stemmingsschommelingen, prikkelbaarheid, angst en depressie kunnen optreden als gevolg van overtraining.

 

Hoe overtraining te voorkomen

Het voorkomen van overtraining is essentieel voor het behoud van een gezond en gebalanceerd trainingsregime.

Enkele tips om overtraining te voorkomen zijn:

  1. Luister naar je lichaam: Neem de tijd om te rusten en te herstellen wanneer dat nodig is. Luister naar de signalen van vermoeidheid en pas je trainingsintensiteit en -volume dienovereenkomstig aan.
  2. Variatie in training: Varieer je trainingsroutine om overbelasting van specifieke spieren en gewrichten te voorkomen. Dit kan ook helpen om verveling te voorkomen en de motivatie hoog te houden.
  3. Voldoende herstel: Zorg voor voldoende rust tussen trainingssessies, inclusief voldoende slaap, goede voeding en actief herstel zoals stretching, massage, en foamrolling.
  4. Monitor je voortgang: Houd een trainingsdagboek bij om je voortgang te volgen en eventuele tekenen van overtraining op te merken, zoals verminderde prestaties of vermoeidheid.