Auteur: Chesney Vanroy

Laatste update: 24/02/2024

Periodisering

>> Bekijk alle fitness termen

Wat is periodisering?

Periodisering is een trainingsconcept waarbij de trainingscyclus wordt opgedeeld in verschillende perioden, ook wel macrocycli genoemd.

Elke periode kan variëren in intensiteit, volume, en trainingsfrequentie, afhankelijk van de specifieke doelen die worden nagestreefd.

De meest voorkomende periodiseringbenaderingen omvatten lineaire periodisering, waarbij de trainingsintensiteit geleidelijk toeneemt gedurende de cyclus, en niet-lineaire periodisering, waarbij de trainingsvariabelen op een meer onvoorspelbare manier worden gevarieerd.

 

Waarom is periodisering belangrijk?

Periodisering biedt verschillende voordelen voor atleten en fitnessliefhebbers, waaronder:

  1. Optimalisatie van prestaties: Door de trainingsbelasting te variëren en specifieke trainingsdoelen te identificeren voor elke fase van de cyclus, kan periodisering atleten helpen om hun prestaties op piekmomenten te optimaliseren, zoals tijdens competitieperiodes of evenementen.

  2. Voorkomen van overtraining: Door rustperiodes en deloaddagen in de trainingscyclus op te nemen, kan periodisering helpen bij het voorkomen van overbelasting en overtraining, wat kan leiden tot blessures en verminderde prestaties.

  3. Stimulatie van spiergroei: Door het variëren van trainingsvariabelen zoals volume, intensiteit en oefeningselectie, kan periodisering de spieren voortdurend uitdagen en stimuleren, wat kan leiden tot continue spiergroei en krachttoename.

  4. Langdurige progressie: Periodisering stelt atleten in staat om langdurige progressie te behalen door doelgerichte trainingsfasen te plannen en geleidelijk aan hun capaciteiten te verbeteren over meerdere cycli.

 

Hoe implementeer je periodisering in je training?

Om periodisering effectief te implementeren in je trainingsroutine, is het belangrijk om een ​​duidelijk begrip te hebben van je doelen en een gedetailleerd plan op te stellen dat is afgestemd op je specifieke behoeften en capaciteiten.

Werk samen met een gekwalificeerde trainer of coach om een ​​periodiseringsprogramma te ontwikkelen dat rekening houdt met factoren zoals trainingservaring, doelen, en tijdlijnen.