Auteur: Chesney Vanroy

Laatste update: 24/02/2024

Progressieve overbelasting

>> Bekijk alle fitness termen

Wat is progressieve overbelasting?

Progressieve overbelasting is een fundamenteel principe in de fitnesswereld dat verwijst naar het geleidelijk verhogen van de trainingsbelasting om de fysieke prestaties te verbeteren en de aanpassing van het lichaam te bevorderen.

Het principe houdt in dat om vooruitgang te boeken in kracht, spiergroei, of uithoudingsvermogen, de intensiteit, duur, of frequentie van de oefeningen stapsgewijs moeten worden verhoogd.

 

Hoe werkt progressieve overbelasting?

Progressieve overbelasting werkt door het lichaam voortdurend uit te dagen met een grotere trainingsbelasting dan het gewend is.

Dit dwingt het lichaam om zich aan te passen aan de nieuwe stress, wat leidt tot fysiologische veranderingen zoals spiergroei, toename van kracht, en verbeterde uithoudingsvermogen.

Deze aanpassingen treden op als reactie op de herhaalde stress van de training en stellen het lichaam in staat om beter te presteren bij toekomstige uitdagingen.

 

Waarom is progressieve overbelasting belangrijk?

Progressieve overbelasting is essentieel voor het behalen van langdurige vooruitgang en het voorkomen van stagnatie in de training.

Enkele redenen waarom het belangrijk is:

  1. Spiergroei en krachttoename: Door geleidelijk de weerstand, het gewicht, of de intensiteit van de oefeningen te verhogen, stimuleert progressieve overbelasting de spieren om sterker en groter te worden.

  2. Voorkomen van plateaus: Door regelmatig de trainingsbelasting aan te passen, helpt progressieve overbelasting om plateaus te doorbreken en stagnatie in de training te voorkomen. Dit stelt sporters in staat om voortdurend vooruitgang te boeken en hun doelen te blijven nastreven.

  3. Verbeterde prestaties: Progressieve overbelasting helpt atleten om hun fysieke prestaties te verbeteren en hun grenzen te verleggen door voortdurend uitdagingen aan te gaan en zich aan te passen aan nieuwe trainingsprikkels.

 

Hoe pas je progressieve overbelasting toe?

Er zijn verschillende manieren om progressieve overbelasting toe te passen in je trainingsroutine:

  1. Verhoging van weerstand of gewicht: Verhoog geleidelijk de weerstand of het gewicht dat je gebruikt tijdens krachttrainingsoefeningen om de spieren uit te dagen en te stimuleren.

  2. Toenemende trainingsintensiteit: Verhoog de intensiteit van je training door bijvoorbeeld de snelheid, het aantal herhalingen, of de moeilijkheidsgraad van de oefeningen te verhogen.

  3. Verlenging van trainingsduur: Verleng de duur van je trainingssessies om het lichaam langer bloot te stellen aan de trainingsprikkels en de aanpassing te bevorderen.

  4. Verhoging van trainingsfrequentie: Voeg extra trainingssessies toe aan je wekelijkse schema om de trainingsfrequentie te verhogen en de totale trainingsbelasting te verhogen.