Laatste update: 03/01/2024

Zalmfilet met citroen-dillesaus en gestoomde groenten

Dit recept biedt een heerlijke en gezonde manier om zalmfilet te bereiden, vergezeld van een frisse citroen-dillesaus en gestoomde groenten. De zalm wordt perfect gebakken tot hij sappig en mals is, terwijl de lichte en smaakvolle saus de natuurlijke smaken van de vis aanvult. De gestoomde groenten voegen kleur en voedingswaarde toe aan het gerecht. Het is een eenvoudig en elegant recept dat geschikt is voor een doordeweekse avondmaaltijd of een speciale gelegenheid.

Bereidingstijd & Info

Voorbereidingstijd: 15 min Bereidingstijd: 20 min
Totale tijd: 35 min Aantal porties: 1

Ingrediënten

  • 2 zalmfilets (ca. 150-200 gram per stuk)
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels fijngehakte dille
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1/2 kopje Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 theelepel honing (optioneel, voor een vleugje zoetheid)
  • Gestoomde groenten naar keuze (bijv. broccoli, wortelen, bloemkool)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Bestrooi de zalmfilets aan beide zijden met zout en peper.
  3. Verhit een eetlepel olijfolie in een ovenbestendige koekenpan op middelhoog vuur.
  4. Leg de zalmfilets met de huid naar beneden in de pan en bak ze gedurende 3-4 minuten, of tot de huid knapperig is.
  5. Draai de zalmfilets voorzichtig om met een spatel en bak nog eens 2-3 minuten aan de andere kant.
  6. Zet de koekenpan met de zalm in de voorverwarmde oven en bak de zalm gedurende ongeveer 8-10 minuten, of tot de zalm net gaar is en gemakkelijk uit elkaar valt.
  7. Terwijl de zalm in de oven staat, maak je de citroen-dillesaus. Meng in een kom het citroensap, fijngehakte dille, knoflook, Griekse yoghurt, mayonaise, dijonmosterd en honing. Roer goed door elkaar tot een gladde saus.
  8. Verhit de overgebleven eetlepel olijfolie in een stoompan of stoommandje.
  9. Plaats de gestoomde groenten in de pan of mand en stoom ze gedurende 5-7 minuten, of tot ze knapperig en gaar zijn.
  10. Haal de zalm uit de oven en laat deze een paar minuten rusten.
  11. Serveer de zalmfilets met een royale lepel citroen-dillesaus en de gestoomde groenten aan de zijkant.
  12. Geniet van de heerlijke combinatie van smaken en texturen!

Afbeeldingen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 450cal Koolhydraten: 10g
Vetten: 30g Eiwitten: 40g
Vezels: 5g

Extra Tips

Snel naar
    Add a header to begin generating the table of contents